Tekoäly hoidon tarpeen apurina Pihlajalinnassa – yksi maailman ensimmäisistä sertifioiduista tekoälytyökaluista ohjaa potilaan oikeaan hoitoon

Lehdistötiedote 7.4.2025 klo 9.45

Pihlajalinnan yhteistyökumppanin Visiban Red Robin -tekoälytyökalu on saanut lääkinnällisen laitteen MDR 2a -sertifikaatin. Korkeaan laatuun ja turvallisuuteen perustuva laite antaa arvion hoidon kiireellisyydestä ja diagnoosista ja ohjaa potilaan oikeaan hoitoon.

Pihlajalinnassa tekoälyä hyödyntävä Red Robin on ollut helpottamassa ja nopeuttamassa ammattilaisten työtä hoidon tarpeen arvioinnissa vuodesta 2022. Työkalu on käytössä etäkanavissa hoitopolun alussa, jolloin arvioidaan, mitä palvelua potilas tarvitsee.

Lääkinnällisen laitteen sertifikaatti mahdollistaa tekoälyn hyödyntämisen entistä tehokkaammin. Työkalu kerää asiakkaan sairaushistorian, arvioi hoidon kiireellisyyden ja ohjaa eteenpäin tilanteen vaatimalle ammattilaiselle.

”Olemme kerryttäneet kokemusta ja osaamista tekoälyn hyödyntämisestä hoidon tarpeen arvioinnissa jo pitkään. Meillä on vahva osaaminen kumppaneidemme, vakuutusyhtiöiden, työterveyden ja hyvinvointialueiden asiakasvirtojen ohjaamisessa laadukkaasti ja oikea-aikaisesti. Sertifioitu tekoäly antaa nyt entistä paremmat mahdollisuudet tukea laadukkaasti ja lääketieteeseen pohjautuen asiakkaidemme ja kumppaniemme tarpeita”, Pihlajalinnan lääketieteellinen johtaja Sari Riihijärvi sanoo.

Lääkinnällisellä laitteella tarkoitetaan terveydenhuollon laitetta, joka on tarkoitettu käytettäväksi ihmisten sairauden diagnosoinnissa, ehkäisyssä, tarkkailussa ja hoidossa. Pihlajalinnan hyödyntämä Red Robin -tekoäly on opetettu 120 000 potilaskontaktin avulla, ja sen opettaminen jatkuu vastaisuudessakin.

”Verrattuna useisiin markkinoilla oleviin oirekyselytyökaluihin Red Robinia voi kuvailla seuraavan sukupolven ratkaisuksi nimenomaan aidon tekoälylogiikan vuoksi”, Riihijärvi sanoo.

Laadukas ja sujuva hoidon tarpeen arviointi on kokonaiskustannusvaikuttavan terveydenhuollon ytimessä, sillä sen avulla terveydenhuollon resursseja voidaan ohjata tarkoituksenmukaisesti.

"Kun pääsemme hyödyntämään yhä paremmin tekoälyä, voimme suunnata ammattilaistemme työtä yhä vahvemmin potilastyöhön. Ihmiskontaktia tekoäly ei koskaan terveydenhuollossa kokonaan korvaa. Se helpottaa ja tuo resurssiviisautta alalle, jossa riittävistä ammattilaisresursseista on kaiken aikaa pula. Inhimillisyys on aina osa terveydenhuoltoa”, Riihijärvi sanoo.

Pihlajalinnan yhteistyökumppani Visiba on auttanut terveydenhuoltoa siirtymään digitaalisiin toimintatapoihin vuodesta 2014 lähtien. Visiban ratkaisuja käytetään sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa Ruotsissa, Norjassa, Suomessa ja Isossa-Britanniassa.

Lisätietoja:
Hanna Viskari, viestintäpäällikkö, Pihlajalinna
[email protected], p. 040 837 8403